Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej, jag skulle verkligen uppskatta någon kommentar på mitt fall. Jag bor i Spanien och all vård och undersökningar jag fått hittills har varit i spanska sjukvården. Jag är idag 33 år. I slutet av 2007 hittade man ett AV-block på mig efter ett 24-timmars EKG, en enstaka episod med flera icke ledda p-vågor (2.5 sekunders paus) under natten och några episoder av andragrads block. Undersökningarna gjordes efter att jag själv känt konstiga palpitationer som oroade mig. Därefter gjordes ultraljud, som var normalt sånär som på lätt koncentrisk hypertrofi (1 millimeter för tjockt och utan betydelse enligt kardiologen) och även en elektrofysiologisk undersökning som bedömdes som normal. Man beslutade att övervaka med årlig Holter, ingen pacemaker. Ett år senare gjordes en ny holter, nu med en asystoli på 3.8 sekunder under dagen i samband med flera icke ledda p-vågor och flera perioder av andragradsblock. Min puls är för det mesta mellan 50-60, jag vet att den ofta är för låg för jag känner symptomen på lågt blodtryck. Jag har aldrig haft riktiga yrselattacker (förutom kanske någon enstaka gång) eller svimmat. Min kardiolog säger att han kanske måste sätta in PM i framtiden, men att han just nu föredrar att avvakta. Jag har två frågor: (1) Verkar det klokt att avvakta som mina spanska läkare gör, eller börjar det bli dags att plugga in pacemakern snart? (2) Ingen verkar bry sig om vad mitt problem beror på. Elektrofysiologen sa att det var helt godartat och berodde på inflytande av vagusnerven. Min första kardiolog sa att det var medfött. Min nuvarande kardiolog har inte sagt något om orsaken, han säger att det enda han bryr sig om är ifall jag blir yr och svimmar. Ett halvår innan hjärtdiagnosen hade jag vad jag tror var reumatisk feber efter en halsinfektion, men som min läkare diagnostiserade som "aseptisk reaktiv artrit". Jag hade dock inga symptom på hjärtproblem i samband med detta. Kan detta ha orsakat mina problem? Jag har nämnt det för mina läkare men de verkar inte ta mycket notis. Innan jag fick de här symptomen hade jag aldrig haft problem med hjärtat i hela livet. Jag tycker det är konstigt att en hjärtrytmrubbning bara dyker upp utan synlig orsak vid 29 års ålder...

Hej,
jag skulle verkligen uppskatta någon kommentar på mitt fall. Jag bor i Spanien och all vård och undersökningar jag fått hittills har varit i spanska sjukvården. Jag är idag 33 år. I slutet av 2007 hittade man ett AV-block på mig efter ett 24-timmars EKG, en enstaka episod med flera icke ledda p-vågor (2.5 sekunders paus) under natten och några episoder av andragrads block. Undersökningarna gjordes efter att jag själv känt konstiga palpitationer som oroade mig. Därefter gjordes ultraljud, som var normalt sånär som på lätt koncentrisk hypertrofi (1 millimeter för tjockt och utan betydelse enligt kardiologen) och även en elektrofysiologisk undersökning som bedömdes som normal. Man beslutade att övervaka med årlig Holter, ingen pacemaker. Ett år senare gjordes en ny holter, nu med en asystoli på 3.8 sekunder under dagen i samband med flera icke ledda p-vågor och flera perioder av andragradsblock. Min puls är för det mesta mellan 50-60, jag vet att den ofta är för låg för jag känner symptomen på lågt blodtryck. Jag har aldrig haft riktiga yrselattacker (förutom kanske någon enstaka gång) eller svimmat. Min kardiolog säger att han kanske måste sätta in PM i framtiden, men att han just nu föredrar att avvakta. Jag har två frågor:
(1) Verkar det klokt att avvakta som mina spanska läkare gör, eller börjar det bli dags att plugga in pacemakern snart?
(2) Ingen verkar bry sig om vad mitt problem beror på. Elektrofysiologen sa att det var helt godartat och berodde på inflytande av vagusnerven. Min första kardiolog sa att det var medfött. Min nuvarande kardiolog har inte sagt något om orsaken, han säger att det enda han bryr sig om är ifall jag blir yr och svimmar. Ett halvår innan hjärtdiagnosen hade jag vad jag tror var reumatisk feber efter en halsinfektion, men som min läkare diagnostiserade som "aseptisk reaktiv artrit". Jag hade dock inga symptom på hjärtproblem i samband med detta. Kan detta ha orsakat mina problem? Jag har nämnt det för mina läkare men de verkar inte ta mycket notis. Innan jag fick de här symptomen hade jag aldrig haft problem med hjärtat i hela livet. Jag tycker det är konstigt att en hjärtrytmrubbning bara dyker upp utan synlig orsak vid 29 års ålder...

Hejsan,

Det är bra att du skriver och ber om en second opinion. Många som turistar utomlands får plötsligt en pacemaker eller ICD vid en rytmrubbning på hjärtat och när de kommer till Sverige förstår vi inte alltid varför de fått detta.Ibland är det helt befogat men inte alltid. Dessutom kan det bli väldigt kostsamt...

I ditt fall verkar det som du har blivit ordentligt utredd vilket är bra. AV- block II ser man ibland nattetid hos till synes hjärtfriska, symptomfria patienter och många läkare väljer att inte lägga pacemaker då, men följer upp patienten.
AV-block II finns i tre olika grader och vid den sk Mobitz typ II anses risken högre att få AV-block III, som kan bli allvarligt om man inte har en sk ersättningsrytm. Och det vet man inte vilka som får.

Får du AV- block II på dagen talar det för att du så småningom kommer att behöva en pacemaker. Har du inga symptom nu så kan man säkert vänta, men visar nya Holter-undersökningar att du får det oftare skulle jag nog lägga in en pacemaker. Du kan fråga dina läkare om det är Wenchebachs- blockering (godartat) eller Mobitz- typ II (ofta pacemakerindikation).Får du plötslig yrsel eller svimmar bör du direkt få en pacemaker med tanke på din sjukhistoria.

Vagusnerven nämns och tror man att den orsakar låg puls och lågt blodtryck, så avvaktar många läkare att lägga in en pacemaker. Jag ber dig läsa följande avsnitt på vår hemsida: Vaso-vagalt syndrom, AV- block, symptom på långsam puls.

Du skriver att ingen bryr sig om vad det beror på att du har AV- block. Man bör göra en EKO- undersökning för att kolla hjärtat. Där kan man ibland upptäcka ett hjärtfel som måste medicineras eller opereras men det är inte så vanligt. Vi arytmiläkare fokuserar vår tid och energi på pulsen och är inte så intresserade av varför patienten har fått en rytmrubbning. Vi kan inte skruva tillbaka tiden. Arytmin kan ha uppkommit vid t ex en hjärtmuskelinflammation (myokardit) i tonåren eller av någon annan orsak.

Så lycka till i Spanien, läs på vad vi skrivit så blir du kanske mer informerad.Mitt intryck är att din första fråga och läkarens bedömning är riktig.

Med vänlig hälsning

Thomas Fåhraeus
Bjärred, Lund