Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har varit hos en kardiolog angående små 2-3sekunder långa flimmer. Efter arbetsprov konstaterades att det troligtvis inte är något farligt. Något 24-timmars EKG är inte lönt utan jag ska få påsatf en event recorder. Jag fick förklarat för mig att man sätter på ett ett antal plattor på kroppen o så har man en fjärrkontroll där man kan spela in EKG när jag känner av mina korta flimmer. Vad exakt är en event recorder? Kan man träna ordentligt med den? Hur länge har man den? Jag har tidigare legat inlagd för förmaksflimmer som gått tillbaka spontant efter betablockerare. Betyder de här korta flimmerna att ett stort är på gång? eller varför får man dem? Oftast får jag dem när jag precis lagt mig för att sova , när jag ätit mycket och är proppmätt eller om jag tex böjer mig ner för att plocka upp något. Fast oftast kommer de när jag lagt mig eller sitter och slappnar av. Jag har ca 3-4 per dag. Har även någon form av hjärtrusning där hjärtat plötsligt börjar slå i 200 slag per minut tempo och slår så i ca 7 sek. Dessa har jag ca 2 i veckan. Är detta ett vanligt förekommande fenomen? Arbetsprovet gav inga extraslag eller småflimmer. /Henrik

Hej!

Jag har varit hos en kardiolog angående små 2-3sekunder långa flimmer. Efter arbetsprov konstaterades att det troligtvis inte är något farligt. Något 24-timmars EKG är inte lönt utan jag ska få påsatf en event recorder. Jag fick förklarat för mig att man sätter på ett ett antal plattor på kroppen o så har man en fjärrkontroll där man kan spela in EKG när jag känner av mina korta flimmer.

Vad exakt är en event recorder? Kan man träna ordentligt med den? Hur länge har man den?

Jag har tidigare legat inlagd för förmaksflimmer som gått tillbaka spontant efter betablockerare. Betyder de här korta flimmerna att ett stort är på gång? eller varför får man dem?

Oftast får jag dem när jag precis lagt mig för att sova , när jag ätit mycket och är proppmätt eller om jag tex böjer mig ner för att plocka upp något. Fast oftast kommer de när jag lagt mig eller sitter och slappnar av. Jag har ca 3-4 per dag. Har även någon form av hjärtrusning där hjärtat plötsligt börjar slå i 200 slag per minut tempo och slår så i ca 7 sek. Dessa har jag ca 2 i veckan. Är detta ett vanligt förekommande fenomen? Arbetsprovet gav inga extraslag eller småflimmer.

/Henrik

Hej Henrik,

Det låter som om du har paroxysmalt förmaksflimmer, dvs flimmer som kommer anfallsvis.Hos vissa patienter kan pulsen vara ganska jämn trots flimmer, medan andra har kraftigt oregelbunden puls vid flimmer. Pulsen kan gå upp i 200 plötsligt som du skriver.Event recorder spar EKG från olika faser, du kan ibland själv aktivera recordern vid symptom.
Flimmer kan du läsa om på denna sida.
Flimret kan bli konstant efter en tid. Det kan ta månader eller många år innan det blir konstant flimmer.
En relativt ny behandlingsmetod är ablation där man förstör små strukturer i hjärtat som orsakar flimret.
Du kan också läsa om flimmer på andra sidor på internet.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Förmaksflimmer