Hej, jag har en liten fråga: Är det vanligt att man har fel på både AV- och Sinus-noden (tex. AV-block och sjuk sinusknuta)? Hänger dessa problem i hop eller är det bara ett sammanträffande om man har båda? Tack! /Carro

Hej, jag har en liten fråga: Är det vanligt att man har fel på både AV- och Sinus-noden (tex. AV-block och sjuk sinusknuta)? Hänger dessa problem i hop eller är det bara ett sammanträffande om man har båda?
Tack! /Carro

Hej,

Jag tror inte man har någon exakt siffra på detta.Förra året fick cirka 34 % pacemaker pga sjuk sinusknuta mot cirka 30 % pga av AV block. Många som får pacemaker har ju långsamt förmaksflimmer som kan ha startad pga sjuk sinusknuta. En del läkare kallar sjukdomar i sinusknutan och eller/ i AV knutan för sk binodal sjukdom, dvs i många fall drabbas bägge knutorna. En orsak kan vara inflammation i hjärtmuskeln eller andra sjukdomar som skadat t ex förmaken.
Olika diagnoser kan Du se om Du söker på ordet "svenska pacemakerregistret" på t ex diagnoser. På sid 21 står diagnosernas fördelning.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund