Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag har köpt en induktionshäll och min pappa som har pacemaker, menar att hällen kan påverka dosan i bröstet. Stämmer det? Och är det så på vilket sätt påverkar den, bör man hålla ett visst avstånd? Sen så undrar jag hur det är med proppskåp. Kan man sitta nära ett sånt skåp i lägenheten om man har pacemaker? Tack snälla på förhand!

Hej,

Jag har köpt en induktionshäll och min pappa som har pacemaker, menar att hällen kan påverka dosan i bröstet. Stämmer det? Och är det så på vilket sätt påverkar den, bör man hålla ett visst avstånd?

Sen så undrar jag hur det är med proppskåp. Kan man sitta nära ett sånt skåp i lägenheten om man har pacemaker?

Tack snälla på förhand!

Hej,

ja det stämmer att induktionshäll påverkar pacemakern om man kommer för nära. Den kan inte skada pacemakern men tillfälligt påverka stimulationen. Man pratar om ett säkerhetsavstånd mellan pacemakern och spisen på cirka en halvmeter men siffran varierar beroende på om man har kastrull på eller ej, vilken styrka spisen är inställd på mm. Ring ev pacemakerfirman (står på kortet) får ni mer information.

Om din pappa använder spisen bör han stå en bit ifrån den med raka armar helst.

Om han inte är särskilt pacemakerberoende och inte svimmat kan han pröva sig fram, känner han något så får han backa eller slå av spisen. I så fall bör ni överväga att byta spis.

Proppskåp är inte farligt om han inte lägger pacemakerdosan alldeles intill.

MVH

Thomas Fåhraeus
PacePuls
Lund