Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej ! Jag fick en pacemaker för ca 3 år sedan den blev bortoppererad i sommras pga infecktion på elektroderna mår nu jättedåligt och bedömningen nu att jag inte behöver någon och mina besvär är alkoholrellaterade trots jag inte är missbrukare. Vad skall jag göra? MVH ! Bengt

Hej !
Jag fick en pacemaker för ca 3 år sedan den blev bortoppererad i sommras pga infecktion på elektroderna mår nu jättedåligt och bedömningen nu att jag inte behöver någon och mina besvär är alkoholrellaterade trots jag inte är missbrukare.

Vad skall jag göra?

MVH !
Bengt

Hej Bengt,

Det är ytterst sällan som man tar bort en pacemaker. Hjärtats retledningssystem förbättras inte med åren utan tvärtom. Blir det infektioner i systemet kan man tillfälligt avlägsna de infekterade elektroderna om patienten har skaplig egen aktivitet i hjärtat.
Ofta lägger vi in nytt system när vi tror att infektionen är botad.

Du skriver inte om Dina symptom. Titta på denna webbsida om symptom på långsam puls och se om det stämmer med Dig. Titta på YouTube hur man tar pulsen; sök pulstagning eller mitt namn.

Vid svårare alkoholberoende kan man få en hjärtsjukdom ser kallas alkoholkardiomyopati. Du kan läsa om kardiomyopati på internet.

Är dina symptom typiska för långsam puls tycker jag att man skall sätta in en ny pacemaker om ingen speciell orsak talar emot detta. Har man gjort EKO undersökning med ultraljud? Den visar hur hjärtat mår.
Stå på Dig!

Lycka till

Thomas Fåhraeus
Lund