Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag är en kvinna 32 år som för ca 8 månader sedan fått problem med att min puls varierar mellan 50-100. Vad jag har förstått så har bla. jag kammarextraslag och de normala symtomen för detta. Jag har blivit utredd med övervaknings EKG, vilo EKG, arbets EKG, MR, Ultraljud och lung DT, allt har varit normalt. Mina problem varierar från dag till dag. Vissa dagar känner jag ingenting och andra kan vara hemska. Min läkare har sagt att jag kanske blir ett fall för pacemaker om några år i och med att hjärtat åldras. Jag har en fråga om graviditet och dessa problem, vad ni tror om det? Jag har två barn, tvillingar som är 4 år. Vid den graviditeten fick jag havandeskapsförgiftning en ganska allvarlig sådan. Risken att jag skulle få tvillingar igen är stor och vad jag har förstått så finns det även risk för ännu en havandeskapsförgiftning. Jag drömmer om flera barn och det är nåt som jag och min man har planerat länge men oron för att mitt hjärta inte ska orka är stor. Har ni någon erfarenhet om detta? Tacksam för svar!

Hej,
Jag är en kvinna 32 år som för ca 8 månader sedan fått problem med att min puls varierar mellan 50-100. Vad jag har förstått så har bla. jag kammarextraslag och de normala symtomen för detta. Jag har blivit utredd med övervaknings EKG, vilo EKG, arbets EKG, MR, Ultraljud och lung DT, allt har varit normalt. Mina problem varierar från dag till dag. Vissa dagar känner jag ingenting och andra kan vara hemska. Min läkare har sagt att jag kanske blir ett fall för pacemaker om några år i och med att hjärtat åldras.
Jag har en fråga om graviditet och dessa problem, vad ni tror om det? Jag har två barn, tvillingar som är 4 år. Vid den graviditeten fick jag havandeskapsförgiftning en ganska allvarlig sådan. Risken att jag skulle få tvillingar igen är stor och vad jag har förstått så finns det även risk för ännu en havandeskapsförgiftning. Jag drömmer om flera barn och det är nåt som jag och min man har planerat länge men oron för att mitt hjärta inte ska orka är stor. Har ni någon erfarenhet om detta?
Tacksam för svar!

Hej,

Du har genomgått ganska omfattande kontroller av hjärtat samt av pulsen.Allt har varit normalt så vitt jag förstår.
Ur kardiell (hjärt-)synpunkt borde du kunna genomgå en ny graviditet igen med tanke på hjärtat.Att pulsen varierar mellan 50 och 100 sl/min är ganska normalt om den inte hela tiden är oregelbunden som vid förmaksflimmer. Extraslag har de flesta människor till och från.

Har Du någon hjärtsjukdom borde någon av alla undersökningar visa något fel t ex ultraljud, som ger en väldigt bra bild på hur hjärtat ser ut och hur det pumpar.

Beträffande ev tvillingar bör det också gå bra igen. Din komplikation med havandeskapsförgiftning kan jag för lite om. Det måste Du rådgöra med Din gynekolog om vilket Du säkert gjort och ev. diskutera med kardiolog. Jag vet ju inte hur påverkad du blev förra gången vad beträffar blodtryck, hjärtverksamhet, puls mm.
Har Du låg puls och pacemaker har nämnts så tycker jag inte att det är något hinder. Man kan ha en frisk hjärtmuskel trots pacemaker.

Min personliga bedömning är att Ditt hjärta verkar friskt och orkar med en ny graviditet. Hade man funnit en hjärtsjukdom hade man nog avrått Dig för det om det finns risk för allvarlig komplikation under graviditeten.

Lycka till!

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND