Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, I mitten av juli svimmade jag, utan förvarning, vid bilkörning och vaknade oskadad med bilen stående på ett stenrös c:a 100 m från vägen. På sjukhuset diagnosticerades orsaken till svimningen som störningar i hjärtrytmen och jag fick en pacemaker inopererad. Jag har inte vad jag vet eller upplevt tidigare haft några hjärtproblem. Ej heller har några anhöriga haft hjärtproblem vad jag vet. Tre månader före avåkningen blev jag ordinerad tabletter för läckage efter en prostataoperation (2x40 mg Yentreve). Under denna period har jag varit tröttare än vanligt, haft konstiga drömmar och haft yrselsymptom. Relativt vanliga biverkningar enligt bipacksedeln. Samma dag som avåkningen inträffade började jag att nedtrappa medicineringen (1x40 mg). Kan tabletterna ha bidragit till eller orsakat störningarna i hjärtrytmen ?? Jag är fysiskt aktiv 4-5 ggr/vecka (jogging, jympa, golf, vandringar mm)och enligt sjukhuset skall jag kunna fortsätta att vara aktiv utan begränsningar mao leva som före operationen. Innan olyckan inträffade hade jag långt gångna planer på att deltaga i en vandringsresa till Nepal med vandringar upptill 5000 möh. Innebär pacemakern att jag måste/bör avstå från denna vandringen och i så fall varför ?? För några år sedan vandrade jag upp till toppen av Kilimanjaro utan problem.

Hej,
I mitten av juli svimmade jag, utan förvarning, vid bilkörning och vaknade oskadad med bilen stående på ett stenrös c:a 100 m från vägen. På sjukhuset diagnosticerades orsaken till svimningen som störningar i hjärtrytmen och jag fick en pacemaker inopererad. Jag har inte vad jag vet eller upplevt tidigare haft några hjärtproblem. Ej heller har några anhöriga haft hjärtproblem vad jag vet.

Tre månader före avåkningen blev jag ordinerad tabletter för läckage efter en prostataoperation (2x40 mg Yentreve). Under denna period har jag varit tröttare än vanligt, haft konstiga drömmar och haft yrselsymptom. Relativt vanliga biverkningar enligt bipacksedeln. Samma dag som avåkningen inträffade började jag att nedtrappa medicineringen (1x40 mg). Kan tabletterna ha bidragit till eller orsakat störningarna i hjärtrytmen ??

Jag är fysiskt aktiv 4-5 ggr/vecka (jogging, jympa, golf, vandringar mm)och enligt sjukhuset skall jag kunna fortsätta att vara aktiv utan begränsningar mao leva som före operationen. Innan olyckan inträffade hade jag långt gångna planer på att deltaga i en vandringsresa till Nepal med vandringar upptill 5000 möh. Innebär pacemakern att jag måste/bör avstå från denna vandringen och i så fall varför ??
För några år sedan vandrade jag upp till toppen av Kilimanjaro utan problem.

Hej,
Dina biverkningar på Yentreve "stämmer" med bipacksedelns upplysningar. Man kan få hjärtklappning av läkemedlet pga en noradrenalinökning, men jag hittar inga varningar om låg puls.Övervakningen med EKG har gett läkarna tillräcklig information om att Du behövde en pacemaker. Jag gissar att de undersökt hjärtat lite mer omfattande med t ex ultraljud (hjärt- EKO) som ger en bra bild på om hjärtmuskeln är som den skall. Man har sagt att Du kan leva som tidigare så någon misstanke på annat fel på hjärtat finns väl inte utom att pulsen var för långsam.

Om Du skall ta Dig upp till 5 000 meter eller ej är en svår fråga. Det blir en klar belastning på hjärtat med packningen och den syrefattiga luften. Axelremmarna på en tung ryggsäck kan skava ordentligt på pacemakern om den ligger precis under remmen.Pacemakerdosan håller men en kraftig nötning mot elektroderna kan skada dem.
Jag ger Dig inga råd utom ett : att diskutera detta med Din hjärtläkare.(Jag har läst mycket om klättring på hög höjd och hur tragiskt det är när någon blir oförmögen att fortsätta uppåt med gruppen pga sjukdom). Det känner Du säkert till också. Din läkare kanske ger Dig klartecken och i så fall testa lite med tung ryggpackning och hur det känns vid pacemakern.
Lycka till.

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND