Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej! :) har nu haft pacemaker DDDR med 2 elektroder i snart 2 år. Har några tekniska frågor, för jag blir ibland osäker vad som påverkar min PM. Min läkare sa att jag ska undvika att raka mig med elektrisk rakapparat. Är det verkligen så?? Detta har jag ignorerat då jag undrar om det verkligen påverkar så mkt och jag har kraftig skäggväxt, skulle kräva en omställning och mera tid och kraft på morgonen (som inte är min bästa tid på dagen). Använder en rakapparat med laddningsbart batteri. Kan han ha sett att den påverkar min PM när han undersökte mig?? Sen undrar jag över några andra saker. Vi skulle på spa och bada bubbelpool, då sa någon att det skulle jag undvika, för det är inte att rekommendera med PM, då massagen där kan påverka. Är det sant?? Är det ok att basta?? jag har gjort det, men är lite osäker på om jag kanske inte ska göra det. Använder en gammal "tjock"-TV. Min kompis sa att den innehåller en stor magnet, det gör inte en ny platt-TV. Ska jag undvika att vara för nära TVn?? eller vad gäller?? Tacksam för svar.

Hej! :)
har nu haft pacemaker DDDR med 2 elektroder i snart 2 år. Har några tekniska frågor, för jag blir ibland osäker vad som påverkar min PM.

Min läkare sa att jag ska undvika att raka mig med elektrisk rakapparat. Är det verkligen så?? Detta har jag ignorerat då jag undrar om det verkligen påverkar så mkt och jag har kraftig skäggväxt, skulle kräva en omställning och mera tid och kraft på morgonen (som inte är min bästa tid på dagen). Använder en rakapparat med laddningsbart batteri. Kan han ha sett att den påverkar min PM när han undersökte mig??

Sen undrar jag över några andra saker.

Vi skulle på spa och bada bubbelpool, då sa någon att det skulle jag undvika, för det är inte att rekommendera med PM, då massagen där kan påverka. Är det sant??

Är det ok att basta?? jag har gjort det, men är lite osäker på om jag kanske inte ska göra det.

Använder en gammal "tjock"-TV. Min kompis sa att den innehåller en stor magnet, det gör inte en ny platt-TV. Ska jag undvika att vara för nära TVn?? eller vad gäller??

Tacksam för svar.

Hej Ken

Det var många frågor du önskade svar på och jag ska försöka ge dig lugnande besked. Din elektriska rakapparat kan du naturligtvis använda. Den ska inte kunna påverka din pacemaker. Så fortsätt trimma skägget !
Att bada bubbel pool kan jag heller inte se att du behöver undvika och inte heller är det farligt att bada bastu trots att du har en pacemaker. Huden har en isolerande effekt mot värmen och påverkar därför inte pacemakern. Massagen från poolen behöver ju inte riktas direkt mot pacemakern eller hjärtat. Man ska ju undvika att bada de första veckorna när man fått sin pacemaker men då pga infektions risken. I det informations material vi har från pacemakerföretagen så står det inget om bubbelpooler skulle vara farliga för pacemakerbärare så därför ser jag inga problem där.
Din tjock TV ska heller inte vara någon risk att använda. Det är möjligt att det finns någon slags magnet i högtalar funktionen på äldre modellerna som din vän säger men detta har pacemakerföretagen heller aldrig varnat för. Jag tycker att du trimmar ditt skägg varje dag, njuter av bastu och pool bad och tittar på din gamla tjock TV när du vill utan att vara orolig för att pacemakern påverkas.

MVH
Maria Hesselstrand