Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

hej, har det hänt att man plockade bort PM,om ja,varför? mvh, ida

Hej Ida

Det har hänt att man har tagit bort en pacemaker pga man inte längre behöver den, vilket är mycket ovanligt. Den elektriska ledningen i hjärtat har ev återhämtat sig och behovet av pacemaker finns inte längre. I dessa situationer behåller man elektroderna kvar i hjärtat pga de har vuxit fast och de gör heller inte gör någon skada.
Ibland kan någon ha drabbats av en infektion i sitt pacemakersystem och behöver då avlägsna hela systemet för att man ska kunna bli av med bakterierna som ev sitter på elektroderna. När infektionen har läkt ut så opererar man in nya elektroder och en ny pacemakerdosa om behovet av hjälp mot den långsamma pulsen finns kvar.

Mvh
Maria
pacemakersköterska