Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Finns det någon lite mer utförlig användardokumentation av hur en pacemaker ställs in, vilka parametrar som används baserat på vilken diagnos som föregått PM? Jag har en Guidant 1291/DDDR, men hittar ingen specifik info om just den. Jag får viss info på PM mott men oftast har de inte tid att svara på detaljfrågor - skulle vilja ha ett litet 'utbildningsmaterial'. Undrar också om man kan hoppas på att bli av med PM - i vilka fall kan detta vara aktuellt?

Hej,
Finns det någon lite mer utförlig användardokumentation av hur en pacemaker ställs in, vilka parametrar som används baserat på vilken diagnos som föregått PM? Jag har en Guidant 1291/DDDR, men hittar ingen specifik info om just den. Jag får viss info på PM mott men oftast har de inte tid att svara på detaljfrågor - skulle vilja ha ett litet 'utbildningsmaterial'.
Undrar också om man kan hoppas på att bli av med PM - i vilka fall kan detta vara aktuellt?

Hej,
Tyvärr finns inte mycket information på svenska om alla parametrar och inställningsmöjligheter en modern DDDR pacemaker har. Det finns massor av böcker på engelska men de kräver nog alla en del kunskaper om hjärtats fysiologi och vissa medicinska uttryck.
Det är så krångligt ibland att man kan nog inte begära att pacemakerpersonal skall förklara allt under en pågående mottagningen. Frekvenser och spänning mm är lätt att förstå men det finns nästan hundra olika parametrar som kan justeras.

Titta på nätet lite. Den bästa boken i mindre formatet är skriven av Ellenbogen med medarbetare.(pocketupplaga). Det är "Saunders" förlag som ger ut den, kanske finns den i Sverige.
Jag har skrivit lite om några funktioner på denna webbsida men jag förstår att Du vill ha mer info! Och det är bra men svårt att hjälpa dig, som Du förstår.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND