Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har en släkting som haft ICD i 7 år som ej gett någon defibrillering. Man talar nu om att ta bort denna. Verkar detta rimligt?

Har en släkting som haft ICD i 7 år som ej gett någon defibrillering. Man talar nu om att ta bort denna. Verkar detta rimligt?

Hej,

Utan att veta några detaljer om din släkting så finns det lite olika policy hos ansvariga läkare om man skall ta bort en ICD eller ej om nu ingen shock avgivits under många år. Det har hänt och händer att har man haft en livshotande hjärtrusning och fått en ICD så kan, efter många år, en ny attack med hjärtrusning uppträda.
Många patienter önskar gärna ha kvar sin ICD trots utebliven terapi under många år. ICDn uppfattas som en slags "livförsäkring".

Beträffande din fråga så kan jag inte ge er några råd utan endast säga att en hjärtrusning kan ibland återkomma kanske efter 5-6 år igen och då är det bra att ha sin ICD.

Har man mycket besvär av att bära sin ICD pga lokala problem kring dosan så kan naturligtvis frågan diskuteras.

MVH

Thomas Fåhraeus