Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har efter fyra ablationer mot förmaksflimmer och fladder fått diagnosen sjuk sinusknuta.Min puls går oftast för fort vid ansträngning men ibland stannar den på cirka 85slag vid ansträngning och går inte högre vilket leder till bröstsmärtor och trötthet. Min läkare har föreslagit en pacemaker och His-ablation.Vilka konsekvenser har en his-ablation,tar man bort hjärtats egna signaler helt?Finns det andra behandlingsmetoder? Claes M

Har efter fyra ablationer mot förmaksflimmer och fladder fått diagnosen sjuk sinusknuta.Min puls går oftast för fort vid ansträngning men ibland stannar den på cirka 85slag vid ansträngning och går inte högre vilket leder till bröstsmärtor och trötthet.
Min läkare har föreslagit en pacemaker och His-ablation.Vilka konsekvenser har en his-ablation,tar man bort hjärtats egna signaler helt?Finns det andra behandlingsmetoder?

Claes M

Hej Claes,

Om Du läser svaren till en kvinna som har liknande besvär som Du här nere får Du lite mer information. AV ablationen skall förstöra överledningen från förmak till kammare så att inga snabba elektriska impulser passerar ner genom retledningssystemet (som Du kan läsa om på denna sida). Varken flimmer-eller sinusimpulser kan passera förbi den blockering eller "block" som man skapar genom ablation av AV noden.

Fördelen är att man får en lugn, regelbunden puls tack vare pacemakern. Automatiken höjer pulsen när Du rör Dig. Många patienter uppskattar det oerhört mycket.
Nackdelen, som Du vet, är att Du blir beroende av pacemakern. Tekniska fel i pacemakersystemet är dock mycket sällsynt. Annars skulle läkarna inte våga göra dessa ablationer! Dessutom har många hjärtan ett reservsystem om pacemakerimpulserna skulle utebli, man får ofta en slags reservpuls. Den är långsam men man klarar sig ofta till sjukhus.

AV ablation tar man ofta till som sista utväg. Du har ju redan varit med om en hel del. Någon annan behandlingsmetod finns nog inte tillgänglig så som Du har beskrivit Ditt fall. Se fram emot en lugn normal puls! Pacemakerinläggningen brukar inte vara särskilt besvärlig .
Lycka till!
MVH
Thomas Fåhraeus
LUND