Högerställd elaxel.

Gjort ett EKG dom det står misstänkt patologiskt EKG och högerställd elaxel på.
Frågade läkare som sa att mitt EKG ändå såg bra ut och att det liknade ett tidigare EKG som det inte stått något om högerställd elaxel på. Min fråga är kan det vara så att ens hjärta kan vara friskt trots att det står högerställd elaxel och misstänkt patologiskt EKG på EKGutskriften?

Övrig information: har gjort arbetsEKG för ca 1 år sen och ultraljud av hjärtat för ca 6månader sen och båda var utan särskild anmärkning.

Hej!
Att det står högerställd elaxel pch misstänkt patologiskt EKG på en datortolkning av EKG behöver inte betyda att det är något fel på hjärtat. Datortolkningar av EKG "övertolkar" ofta EKG för att säkert inte missa något som kan vara tecken på hjärtsjukdom. Högerställd elaxel behöver inte betyda att ditt hjärta är sjukt, utan kan vara en normal variant. I vissa fall kan dock högerställd elaxel vara ett tecken på påverkan på hjärtat ex lungsjukdom med belastning av hjärtats högra kammare. Om arbetsprov och ultraljud var normala är det högst osannolikt att det är något fel på ditt hjärta.

Hälsningar: Torbjörn