Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hur fungerar pacemakern vid dödsfall?

hej
jag har en hypotetiskt fråga angående pacemakern, om patienten har en pacemaker som ska hjälpa till att sätta igång hjärtat hur fungerar det då om personen vill dö en naturlig död? stimulerar appareten hjärtat när det stannar vid ett "naturlig dödsfall"? eller känner apparaten av vilken typ av stopp det är?

Hej
Din fråga är inte ovanlig och vi har tidigare besvarat denna fråga om hur pacemaker påverkar hjärtat vid livets slutskede.
Pacemakerns uppgift är att ge eletriska signaler till hjärtat så att det aldrig går för långsamt. Hjärtat är en muskel som pumpar runt det syresatta blodet ut till övriga organ i kroppen.
Den dagen när hjärtat inte orkar att pumpa /dra i hop sig mer så hjälper det inte att pacemakern försöker att stimulera hjärtat och man dör. Pacemakern förstår inte att hjärtat inte längre kan dra ihop sig och fortsätter därför att ge ifrån sig impulser trots den kan inte påverka hjärtats arbete.Man kan säga att vid vissa situationer så kanske man leva längre pga pacemakern upphåller en normal takt på hjärtat längre än vad den annars kanske hade gjort om man inte haft en pacemaker.

Det viktigaste att veta är,trots att man har en pacemaker, så dör man den dagen hjärtat inte längre vill pumpa, således en normal död.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska