Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Fotboll

Jag har fått förfrågan att börja spela fotboll igen med min gamla klubb. Min position där är i målet. Då undrar jag, är det farligt att spela iom pacemakern, t.ex. jag slänger mig åt nått håll, kan dosa/elektroder ta stryk? Eller om jag får ett skott/spark över dosan eller liknande?
Tack på förhand!

Hej

En pacemaker tål oerhört mycket slag utan att ta skada. Det kan dock göra ont vid ett slag eller när du slänger dig efter en boll men det viktigaste är att det inte går hål på huden över pacemakern.Detta kan ev leda till infektion. Det kan också finnas risk för skada på elektroderna om de är väldigt ytliga placerade uppe vid dosan och även risk för nötning beroende på hur de är placerade upp vid nyckelbenet. De kan oftas inte lossna pga det ligger en extra slynga som gör att man ska kunna sträcka och röra på sig.Jag tror att du får testa dig fram för jag kan tänka mig att fotboll betyder oerhört mycket för dig och ta gärna kontakt med din pacemakermottagning för råd och hjälp så att du känner dig trygg. Vi vill att du ska kunna leva det liv du vill.

Lycka till

Maria Pacemakersköterska