Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Förhöjt blodtryck och har jag ramlat flera gånger. Behöver jag pacemaker?

Förhöjt blodtryck och har jag ramlat flera gånger. Behöver jag pacemaker?

Hej Marie- Louise,

Frågan löd:
Jag är 88 år och tar Salures mot lätt förhöjt blodtryck och Trombyl för säkerhets skull. Senaste halvåret har jag ramlat flera gånger. Jag snubblar inte utan ligger helt plötsligt på marken utan att veta hur jag kommit dit. Jag minns inte fallet. Läkaren hittar inget fel på mig och säger att hjärtat är så lugnt och fint. Kan det vara en pacemaker jag behöver?
Tack på förhand
Marie-Louise

Vanligtvis gör man en utredning när patienter plötsligt svimmar. De vanligaste orsakerna brukar vara störningar i hjärtrytmen, någon neurologisk åkomma (typ epilepsi) eller blodtrycksfall.

Vad du berättar så bör man nog undersöka pulsen under längre tid och förse dig med en sk bandspelarapparat, som registrerar hur hjärtat går under t.ex. 24 eller 48 timmar.
Ser man att hjärtat stannar till när du svimmar är du kandidat till pacemakerbehandling. Svimmar du med normal puls är orsaken naturligtvis någon annan.

Med vänlig hälsning,

Thomas