Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Extraslag vid träning

Hej Thomas

Jag har under ett par månader dragits med extraslag i ffa vila. Pga rädsla inför vad detta kunnat vara har jag inte tränat som tidigare under denna tid utan mest tagit promenader. Jag är kvinna, 30 och frisk annars. Äter inga mediciner. Jag har genomgått Holter EKG där man sett både SVES och VES, och ett ultraljud som visade normala förhållande. Pga en kortvarig yrselanfall med svimningskänslor sökte jag akuten och fick remiss till arbets-EKG. Under arbetsEKG:t började VES:en mindre än en minut in på cyklandet. Jag kände hårda, dunkande slag som tog min anda och såg dem samtidigt på skärmen (vilken sedan vändes bort från mig). Under hela tiden upp till min maxpuls på 185 fortsatte VES:en med en frekvens på 2-4st/min (gick igenom reslutaten med läkaren samt att känner av varenda en) Läkaren tyckte inte att det var anmärkningsvärt, men jag har aldrig besvärats av extraslag när jag tränat tidigare. Han tyckte att jag kunde fortsätta träna men se till att börja långsamt. Jag förstår inte vad detta är? Jag har ju aldrig haft besvär av något liknande tidigare, och absolut inte under träning. Detta kan väl inte vara normalt?

Jag har läst på en del nu och undrar om man kunnat utesluta farliga saker så som ARVD (trots att den är ovanlig)? Förstått att det inte finns ett test för att utesluta detta, men har de haft denna åkomma i bakhuvudet när de undersökt mig med arbetsEKG och ultraljud tror du?

Detta elände har tagit över mitt liv, och jag vet inte vad jag ska göra härnäst.

Med vänliga hälsningar
Becky

Hej Becky,

Under åren har jag sett många patienter som mer eller mindre blir "invaldiserade" av sina extraslag på hjärtat. Är de nytillkomna brukar vi göra en utredning med Holter- EKG, arbetsprov och ultraljud. ARVD ser man ofta på ultraljud, men som du säger är det en mycket ovanlig sjukdom.

Ett aber är att ju mer man utreder patienter med extraslag ju mer kan patienten bli fixerad vid hjärtat.Ultraljud är en suverän undersökning som avslöjar det mesta. Arbetsprov avslöjar om du har åderförkalkning i kranskärlen, vilket de tydligen inte sett.

Ibland kan en infektion orsakad av ett virus, som kan påverka hjärtat. Vid en svårare infektion bör man inte träna och helst vänta några veckor om man tränar mycket. Ibland kommer perioder, då patienter har mycket extraslag under t.ex. några månader och sedan försvinner extraslagen utan behandling.

1-2 extraslag i minuten på hög belastning låter inte så farligt tycker jag. Man blir först orolig om det kommer en rad extraslag i följd från någon kammare och då avbryter man provet.

Har du yrselanfall och svimningskänsla kan det vara befogat att utreda dig lite till. Personligen skulle jag implantera en sk EKG loop recorder (t.ex Reveal) under huden ovanför hjärtat. Den är liten som ett USB minne och räcker i ett par år. Känner du dig konstig och svimfärdig kan du själv aktivera loop recordern , men den är också automatisk och lägger EKG-et på minnet om nu pulsen är onormal. Detta ser man senare på sjukhuset via en speciell dator. Ingreppet tar 10 minuter.

Är du väldigt orolig nu så kan du diskutera detta med din läkare. Du kan läsa mer om detta på denna webbsida under "Fördjupningar".

Lycka till.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred