Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

CRT

Min pappa fick en CRT för 1 månad sedan. Han har fortfarande inte känt någon förbättring. Läkaren sa att det tar minst 3 månader innan man kan se och känna någon skillnad. Stämmer verkligen det? Tycker att hjärtat borde slå jämnare och starkare redan på en gång och att man redan nu skulle se någon effekt av CRT:n.

Hej,

Ja, det kan stämma. Det tar lite tid för hjärtmuskeln att ställa om sig för det nya stimuleringssättet. Det är viktigt också att man programmerar pacemakern på bästa sätt vilket varierar från patient till patient. Många gör det med hjälp av ultraljud. Vänta och se lite och sedan kan ni fråga om programmeringen är optimal.
Tilläggas kan att cirka 80% av CRT patienter blir bättre av det nya systemet.

Lycka till,

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund