Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Berg och dal banor, g-krafter

Hej,
Jag var nyligen på Liseberg och åkte Helix, en berg och dal bana där du utsätts för mycket höga G-krafter.(4,3G) Vid åkattraktionen var det tydliga överkryssade skyltar för hjärtpatienter och patienter med pacemaker. Jag har läst lite trådar här på forumet angående magnetfält i nöjesparker men min fråga är om man bör undvika denna typ av åkattraktioner pga g-krafterna. Allt som är löst flyger iväg när man åker, kan det vara så att pacemakern börjar vandra i kroppen pga av g-krafterna? Jag är hur som helst nöjd med att jag åkte innan min planerade pacemaker operation!!

Hej!
Hu, vilken hiskelig åktur :-)

G-krafterna i berg och dalbanorna får INTE pacemakern att vandra runt i kroppen. Däremot kan pacemakerns sensor påverkas och driva upp pulsen omotiverat. Det kan också finnas elektromagnetiska fält som teoretiskt skulle kunna påverka pacemakern tillfälligt. Om du är helt pacemakerberoende bör du kanske undvika berg och dalbanor och liknande åkattraktioner, men rent generellt är det inte farligt att åka berg och dalbana när man har pacemaker.
Det kan däremot vara farligt att utsätta sig för stora G-krafter om man har vissa hjärtsjukdomar, t ex hjärtsvikt.

Hälsningar: Torbjörn