Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

av-block 3 inte akut?

Fick diagnosen av-block 3 i helgen, ska få pacemaker om 1-2 månader. Läser att detta är livshotande, borde jag inte få min pacemaker mer akut? Är bara 21 och har detta medfött, spelar det in i prioriteten?

Hej!

Om ditt AV-block III är medfött har du levt med det hela livet. Barn med medfödda AV-block III brukar man inte ge pacemaker förrän de börjar närma sig tonåren, ibland tidigare, förutsatt att de inte har symtom. Medfödda AV-block brukar kroppen kunna anpassa sig till ganska bra när man är barn, men så småningom behövs pacemaker för att man skall orka med ansträngning ordentligt. Jag misstänker att de inte upptäckt ditt AV-block förrän nu, men ändå bedömer att du haft det sedan födseln. Då är det helt adekvat med en väntetid på 1-2månader. AV-block som uppträder akut skall däremot behandlas med pacemaker skyndsamt.

Hälsningar: Torbjörn