Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Åka berg och dalbana med pacemaker

Hej jag opererade in en pacemaker i december förra håret (2011) och vet inte så mycket om vad man inte får göra. Jag har hört att på tex Liseberg så finns det skyltar för attraktioner som man inte får åka, men jag tänker på de andra attraktioner som inte har det, är det ändå lite " farligt" att åka dem? Jag är 20 år och älskar snabba berg och dalbanor. Det ända andra jag vet att jag inte får göra är att stå för nära en microvågdugn för länge lr gå igenom en kontroll maskinen på flygplatser, vad finns det för andra saker jag inte får göra som är bra att veta? /EmmaG

Hej Emma

Vi börjar med att informera att mikrovågsugnar är inget farligt för din pacemaker.
Att åka berg och dalbana ska heller inte vara någon fara. Pacemakerföretagen har inga varningsföreskrifter angående detta men det kan dock finnas ett elektriskt fält kring åkatraktionerna som då alstrar ett magnetiskt fält som kan påverka din pacemaker. Vet du om du har en relativt bra egen frekvens utan din pacemaker så är det mindre farligt för dig att åka pga om pacemakern blir störd så får du tillfälligt bara en lite långsammare frekvens. En del har också en sensor i pacemakern som har till uppgift att öka aktiviteten vid fysisk ansträngning, den kan ev öka av de farter och upp och ner åkningarna som en berg och dahlbana ger.Där det inte finns någon varningstext bör du kunna åka utan problem.
Fråga din pacemakermottagning om råd om du känner dig osäker för de har mer information om varför du har din pacemaker och hur den är inställd.

Lycka till
Maria
Pacemakersköterska