Ablation

Har genomgått ablation för cirka 8 år sedan. Kan en ny extrabana uppstå och åter dra igång attacker med skyhög puls. Om så är fallet hur lång tid efter ablationen kan detta i så fall ske? När kan jag känna mig säker att det inte blir så? Min hjärtdoktor som utförde ablationen berättade för mig att cirka 95% av ingreppen är lyckade. Jag känner mig osäker då jag tycker mitt hjärta blivit än mer känsligt och oroligt. Tackar för svar. Inka

Hej Inka,

Nya extrabanor mellan förmak och kammare växer inte ut utan de är medfödda. Däremot kan de öppna sig t ex i tonåren eller senare i livet och leda impulser som snurrar runt i hjärtat. Har du inte haft någon hjärtklappning på 8 år behöver du nog inte vara orolig.

Du skiver att hjärtat är mera känsligt nu, men du talar inte om på vilket sätt. Får du extraslag lättare eller är hjärtfrekvensen onormal? Är du bekymrad över ditt hjärta försök att få en tid till en hjärtspecialist för en undersökning som säkert skulle lugna dig. Ibland kan man få mera extraslag efter en ablation.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred