Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

För 3 veckor sedan har min pacemaker bytts (efter 13 år). När jag tog bort förbandet efter 2 veckor såg jag en kraftig svullnad men ingen röd ring rund pacemakardosan. Jag ringde pacemakarmottagningen och fick beskedet att svullnaden försvinner av sig själv. Ungefär hur många veckor måste det ta innan jag kan använda ryggsäck. Jag 91 år och använder ryggsäck när jag handlar mat. Mvh Werner

För 3 veckor sedan har min pacemaker bytts (efter 13 år). När jag tog bort förbandet efter 2 veckor såg jag en kraftig svullnad men ingen röd ring rund pacemakardosan. Jag ringde pacemakarmottagningen och fick beskedet att svullnaden försvinner av sig själv. Ungefär hur många veckor måste det ta innan jag kan använda ryggsäck. Jag 91 år och använder ryggsäck när jag handlar mat.
Mvh
Werner

Hej Werner,

Några dagar , veckor kan en svullnad finnas över pacemakerdosan, speciellt om man tar blodförtunnande medicin. Det blod som samlas stelnar och absorberas inom någon vecka. Är det en större blödning som ett plommon ungefär kan det ta lite längre tid.
Du kan lite skumgummi mellan selen och pacemakern, det rekommenderar vi till bilbältesanvändare.
I pricip kan du pressa lite på såret men det får inte börja läcka eller spricka upp.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund